Manuka med – prírodné antibiotikum

Manuka med je jedným z najbohatších antimikrobiálnych zdrojov prírody, vďaka antibakteriálnej aktivite.

Medzi najefektívnejšie prírodné antibiotiká patrí med! Manuka med je jedným z najbohatších antimikrobiálnych zdrojov prírody, ktorý získal ešte väčšiu pozornosť kvôli svojej potenciálnej antibakteriálnej aktivite.

Od samotného objavovania antibiotík cez vývoj nových produktov v 80. rokoch 20. storočia sa vedcom stáva, že oveľa ťažšie hľadajú nové a účinné antimikrobiálne lieky a liečivá. Ľudia v minulosti používali na boj proti bakteriálnym infekciám prírodné zdroje. Tieto prírodné antibiotiká sa opätovne objavujú ako životaschopné riešenie, ktoré nemožno nahradiť rôznymi chemickými produktmi.

Antibiotická rezistencia nastáva vtedy, keď sa baktérie zmenia a nezničia sa liekmi. Je ťažké uveriť, že baktérie môžu prekonať antibiotiká predpísané lekármi. Avšak majú úžasnú schopnosť rýchlo pumpovať antibiotiká z ich tela skôr, ako sa prejavia alebo dokonca sa môžu mutovať, aby vytvorili obranu proti tomuto lieku.

Zakaždým, keď si vezmete antibiotiká, hlavne keď to nepotrebujete, prispievate k šíreniu odporu voči nim tým, že dáte škodlivým baktériám možnosť prispôsobiť sa týmto liekom. A okrem škodlivých baktérií tiež zabíjate dobré baktérie vo vašom tele, čo vám v budúcnosti ešte viac sťažuje boj s infekciami.

Manuka med – prírodné antibiotikum, ktoré zatočí s baktériami

Ako môžete zabrániť nadmernému pôsobeniu antibiotík?

Používajte antibiotiká iba vtedy, keď je to naozaj potrebné! To znamená – liečte iba závažné, potvrdené bakteriálne infekcie a určité život ohrozujúce ochorenia. Keď sa stretnete s bežnou chrípkou, bolesťami uší či hrdla, s respiračnými chorobami a bolesťou zubov, používajte prírodné antibiotiká, ktoré účinne redukujú škodlivé baktérie vo vašom tele a zároveň znižujú zápal a zvyšujú prítomnosť dobrých ochranných baktérií.

Medzi prírodné antibiotiká patrí aj med!

Manuka med je jedným z najbohatších antimikrobiálnych zdrojov prírody, ktorý získal ešte väčšiu pozornosť kvôli svojej potenciálnej antibakteriálnej aktivite.Klinické štúdie ukázali, že Manuka med môže účinne zabraňovať vzniku viacerých patogénov, ktoré sú odolné voči liekom. To naznačuje, že má na rozdiel od väčšiny antimikrobiálnych látok široké spektrum antibakteriálnych schopností. Okrem toho štúdie ukázali, že Manuka med môže rozptýliť a zabiť baktérie, ktoré žijú v biofilmoch alebo spoločenstvách buniek.

Náš tip:

Viac o tom, prečo je Manuka med taký výnimočný sa dočítate tu.

Ak sa chcete presvedčiť o účinkoch a výhodách Manuka medu, dajte si jednu až dve lyžičky Manuka medu denne. Môžete ho jesť samostatne alebo ho pridať do jogurtu, smoothie alebo na chlieb. Majte však na pamäti, že vystavenie medu teplotám nad 40 °C degraduje jeho možný prínos pre ľudské telo.