Vo svete medu je manukový med naozajstným unikátom, ktorý je obľúbený vďaka jedinečnej chuti a výnimočným vlastnostiam.
MNZ - Manuka New Zealand produkuje manukový med v raw surovej kvalite aby ste z neho mohli vyťažiť čo najviac z jeho benefitov.
Prirodzená kryštalizácia surového manukového medu ukazuje jeho nespracovaný, nepasterizovaný a nezahriaty stav. V krémovom manukovom mede je tento proces umelo riadený prostredníctvom homogenizácie a zahrievania. Surový manukový med si zachováva vitamíny, minerály a živiny, ako aj vyšší obsah prírodných enzýmov a vysoký profil aminokyselín.
Ako vyzerá proces výroby u MNZ?
- metóda extrakcie za studena na odstránenie medu z plástov, ktorá sa deje pri 35 °C
- zber medu do špeciálnych sudov na med
- ľahké filtrovanie na odstránenie zatúlaného vosku a včelích zvyškov
- testovanie na prítomnosť DHA, HMF a MGO
Všetko je samozrejme vyrobené, zabalené a spracované na Novom Zélande, pričom sa používajú PET obaly (kvôli ekologickejšej, lacnejšej preprave) bez BPA.
Ako sa líši od ostatných manukových medov?
Med s krémovou konzistenciou je hustejší a môže obsahovať mikroskopické kryštály, ktoré mu dodávajú charakteristickú štruktúru. Má výraznú prírodnú vôňu a chuť. Ak teda uvidíte, že sa med zahustil, nebojte sa, je to len znak kvality a zachováva všetky svoje prospešné vlastnosti.
Aká je za tým chémia?
Chemické zloženie medu je fascinujúce. Pozostáva z vysoko koncentrovaného roztoku cukru (viac ako 70 % cukrov a menej ako 20 % vody), ktorý je nestabilný, čo znamená, že kryštalizácia je prirodzenou reakciou. Dva hlavné cukry v mede sú fruktóza a glukóza, pričom rovnováha medzi týmito dvoma cukrami určuje rýchlosť kryštalizácie. Práve glukóza kryštalizuje kvôli svojej nižšej rozpustnosti, zatiaľ čo fruktóza je rozpustnejšia a zostáva tekutá.
Tieto medy sú skvelým príkladom toho, ako príroda poskytuje vždy to najlepšie. Kryštalizácia takéhoto manukového medu ešte neznamená, že by s ním niečo nebolo v poriadku. Testy aj naše skúsenosti ukazujú, že sa jedná o rovnakú kvalitu na akú ste u nás zvyknutí. Do ponuky sme zaradili tieto medy hlavne pre veľkýzáujem o vyššie faktory počas celého roka.
Tieto medy máme v ponuke aby sme vám mohli ponúknuť tie najvyššie faktory počas celého roka.
Ochrana zdravia včiel
MNZ zamestnáva okrem vlastných špecializovaných včelárov aj odborníka na včelárstvo a sezónnych včelárskych inšpektorov so sídlom na Severnom ostrove Nového Zélandu a s pridelenými oblasťami na Severnom aj Južnom ostrove.
MNZ má v súčasnosti už viac ako 5600 včelstiev s mnohými miliónmi včiel, ktoré sa nachádzajú v niektorých z najodľahlejších oblastiach. Umiestnenie úľov sa nachádza len vo vidieckych častiach Nového Zélandu, pričom sa zameriavajú na veľmi izolované oblasti s množstvom stromov Manuka.
Všetky včely sú kŕmené výlučne vlastnými zásobami medu, ktoré si ku koncu sezóny vytvorili vo vlastných úľoch, aby prežili novozélandské zimné mesiace. Včely by dokrmovali len v prípade, že by ich vlastný med bol ochudobnený v dôsledku extrémnych a veľmi krutých zím.
MNZ presadzuje prísny proces kontroly kvality, ktorý testuje všetok manuka med na množstvo parametrov vrátane mikrobiologických prvkov, toxínov, pesticídov, cukrov, peľu, obsahu vlhkosti, chuti, farby a aktivity enzýmov. Týmto spôsobom je zabezpečené, že všetok manuka med, ktorý vstupuje do baliaceho zariadenia, a všetky šarže, ktoré sú pripravené majú najvyššiu kvalitu.
Spoločnosť MNZ vyrába výlučne surový, nefiltrovaný, nepasterizovaný, monoflorálny manuka med v obaloch bez obsahu BPA, ktorý sa vyrába, spracováva a balí na Novom Zélande.