V spolupráci s kamarátmi z cukrári.sk, ktorí svojimi tortami tešia Bratislavu a jej okolie sa nám na trh podarilo už dva roky dozadu uviesť prvú slovenskú tortu s našim Manuka medom od Manuka Health New Zealand. Torta sa predáva, ľudia sa tešia. Tak sme sa rozhodli, že pre vás zoženieme recept.
Keďže nás samotných zaujala chuť tejto výnimočnej torty, rozhodli sme sa vyskúšať si ju spraviť doma.
Suroviny
Pre tento recept môžete zvoliť med podľa Vášho uváženia. My sme v recepte použili Manuka med , ktorý bude na našej stránke v zľave do vypredania aktuálnych zásob.
Vybrali sme sa cestou kvality aj pri zvyšných surovinách, tak ako to robia cukrári a na ingredienciách sme nešetrili. Nákup potravín v obchode pre tento recept nás vyšiel vrátane medu MGO 30+ na necelých 19 €. Med MGO 30+ však už nedovážame a tak sme ho v roku 2023 vymenili za med MGO 100+, ktorý v receptúre používajú už aj cukrári.
Korpus
- vajce 5 ks
- trstinový cukor 150 g
- hladka múka 120 g
- olej 5 lyžíc
- štipka soli
Plnka
- Mascarpone 250 g
- smotana 50/50 250 g - alebo 35% smotana na šľahanie
- med podľa výberu 100 g
Poleva
- med Manuka 150 g
- sezam čierny 40 g
Postup:
Korpus
Po vypečení použijeme spodné 2/3 z korpusu a rozrežeme na polovicu.
Plnka & dekorácia
Mascarpone, smotanu a med vyšľaháme do tuha.
2/3 krému dáme na prvú polku korpusu. Na krém položíme druhú polovicu korpusu..
1/3 krému rozotrieme na vrch a boky torty s malou vyvýšenou ohradou po krajoch torty a následne ozdobíme boky čiernym sezamom. Na vrch torty vlejeme 100g slabo nahriaty Manuka medu. Med nahrievame vo vodnom kúpeli, veľmi jemne, aby nebol moc tekutý ani pevný. Ak je moc tekutý, necháme ho trošku stuhnúť. Tortu necháme zachladiť.
|
|
|