V našej ponuke nájdete iba medy a produkty pri ktorých nám dáva zmysel, aby precestovali polku sveta. Garantujeme Manuka med s vlastnosťami, ktoré ho preslávili.
Ak si s niečim neviete rady, je veľmi pravdepodoné, že tu nájdete odpoveď. Zozbierali sme najčastejšie otázky od Manuka Health, aj od našich zákazníkov a pripravili vám krátke zhrnutie. V prípade akýchkoľvek otázok nás však neváhajte kontaktovať telefonicky, mailom, alebo aj cez Facebook alebo Instagram.
Základné informácie:
Čo je to Manuka med?
Manuka med je jednokvetý med, svetový unikát. Včely zbierajú nektár z kvetov kríka Manuka (Leptospermum Scoparium), ktorý rastie na Novom Zélande, a z tohto nektáru pripravujú med nepriehľadnej, pomarančovej farby s jemne karamelizovanou chuťou. Textúrou aj chuťou sa líši od ostatných medov, teda aj od nášho slovenského.
Aký je rozdiel medzi obyčajným medom a medom Manuka?
Na rozdiel od bežného medu má Manuka med veľmi vysoký obsah látky metylglyoxal (označuje sa aj ako MGO ™) – účinnej látky, ktorej koncentrácia poukazuje na antibakteriálnu silu tohto produktu. Táto látka sa v žiadnom inom mede, ani inej potravine v takýchto koncentráciách nenachádza. Čím vyššia je hladina MGO™, tým vyššia je antibakteriálna aktivita medu.
Ako chutí Manuka med?
Manuka med má jedinečnú vôňu, je sladký, s jemne karamelizovanou chuťou.
Prečo je Manuka med drahší ako bežný med?
Dôvodov je niekoľko. Izolované a ťažko dostupné oblasti Nového Zélandu, kde sa vyskytujú stromy Manuka, obmedzené množstvo medu produkovaného včelami, špeciálne podmienky skladovania, analýza a testovanie MGO™ za prísnych podmienok,ktoré zabezpečujú najvyššú úroveň účinnosti, ale aj doba dozrievania. Vďaka tomu je Manuka med výnimočný, aj drahší ako bežné medy.
Ako môžem skontrolovať, či je Manuka med originálny?
Skontrolujte, či je na zadnej strane štítku uvedený názov výrobcu. Najlepším spôsobom, ako sa uistiť, že med Manuka je pravý, je skontrolovať, či produkt pochádza a bol zabalený na Novom Zélande, je dôležité aby spĺňal oba tieto faktory. Na štítku tiež hľadajte označenie faktoru MGO™ alebo UMF.
Označenia:
Čo je MGO?
MGO™ je skratka pre Metylglyoxal, aktívnu zložku manukového medu zodpovednú za jeho jedinečné antibakteriálne vlastnosti. Táto látka sa prirodzene tvorí v z nektáru kvetov Manuka, z ktorého včely vyrábajú med.
Je preukázané, že minimálny obsah na prejavenie výnimočnej antibakteriálnej aktivity (ktorou nedisponuje žiadny iný med na svete) je koncentrácia 100mg (MGO100+). Čím vyššie číslo MGO, tým vyššia antibakteriálna aktivita medu. Tento faktor je v Manuka mede konštantný a meria sa v mg/kg.
MGO™ je taktiež registrovaná ochranná známka spoločnosti Manuka Health New Zealand Ltd. a toto označenie môže niesť iba med nezávisle testovaný certifikovanými a autorizovanými laboratóriami na Novom Zélande.
Aké sú výhody certifikačného systému MGO ™?
Nie každý Manuka med je rovnaký. Hladiny metylglyoxalu (MGO) sa môžu veľmi líšiť v rôznych Manuka medoch. To je dôvod, prečo Manuka Health testuje a certifikuje každú šaržu Manuka MGO medu™, aby bola zaručená hladina metylglyoxalu, ktorú vidíte na etikete. Každá šarža je tiež podrobená prísnemu testovaniu kvality a je plne zabezpečená sledovateľnosť až k včelárovi, od ktorého med pochádza.
Manuka Health vyvinula systém hodnotenia a zabezpečenia kvality MGO™ na základe vedeckých dôkazov objavených v roku 2008 profesorom Thomasom Henle a jeho výskumnou skupinou na Technickej univerzite v Drážďanoch v Nemecku. Identifikovali metylglyoxal (MGO) ako jednu z hlavných zlúčenín nachádzajúcich sa v mede Manuka na Novom Zélande. Systém MGO ™ na hodnotenie a zabezpečenie kvality Manuka medu ponúka zákazníkom možnosť vedomého výberu medu, ktorý kupujú. Čím vyšší je MGO faktor ™, tým vyšší je antibakteriálny účinok medu.
Aký je rozdiel medzi MGO a UMF?
MGO aj UMF sú dôveryhodné systémy na hodnotenie medu Manuka. Oba systémy merajú MGO (metylglyoxal) ako kľúčovú účinnú látku. Čím vyššie číslo, tým vyššia je sila medu. Číslo pri MGO je priamou mierkou obsahu MGO, napr. MGO100 + obsahuje najmenej 100mg / kg MGO v mede; UMF označenie používa reprezentatívnu číselnú stupnicu, hodnoty si viete overiť aj v tabuľke:
Prečo nie je na medoch Manuka Health štítok UMF?
Manuka Health New Zealand je členom asociácie UMF Honey Association od júla 2017. Vo väčšine krajín uvádzajú na výrobkoch aj hodnotenie UMF. V súčasnosti však verzie určené pre európsky trh obsahujú iba štítok MGO. Oba sú dôveryhodnými systémami hodnotenia medu Manuka. Viac informácií o MGO a UMF si môžete prečítať na našej webovej stránke "Čo znamená MGO".
Použitie:
Ako môžem užívať Manuka med?
Manuka med sa považuje za potravinu, takže neexistuje presné dávkovanie. Odporúčame užiť 1 čajovú lyžičku manukového medu 30 minút pred jedlom, najlepšie nalačno. Odporúča sa používať 1 - 4 krát denne, prípadne podľa potreby. Môže sa tiež pridať do teplej vody, nápojov, smoothies alebo iných jedál. Vyvarujte sa pôsobeniu vysokého tepla (vriaca voda alebo varenie na vysokých teplotách).
Ktoré MGO si mám zvoliť?
Čím vyšší obsah MGO zvolíte, tým "silnejší" med kupujete a zároveň sa tak (podľa skúseností zákazníkov) zvyšuje pravdepodobnosť, že prinesie očakávané benefity. Vzhľadom na rôznorodosť ľudských organizmov sa však nedá exaktne odporučiť, ktorá voľba je tá správna. Niektorí zákazníci sú napríklad dlhodobo spokojní s faktoromMGO 100+, iní zase nechcú ani len vyskúšať nižší faktor ako MGO 550+ . Odporúčame zvoliť tak, aby v prvom rade bola pre Vás prijateľná cena.
Faktor MGO 100+ sa odporúča na posilnenie imunitného systému.
Faktor MGO 250+ možno použiť na liečbu menších ochorení (bolesť hrdla, kašeľ, mierne prechladnutie atď.)
Faktor MGO 400+ sa odporúča v prípade infekcií, zápalov, kyslosti alebo žalúdočného refluxu.
Faktor MGO 550+ odporúčame vyskúšať pri infekciách odolných voči pôsobeniu antibiotík, ako sú Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Candida atď.
Môže sa Manuka med podávať deťom?
Manuka med sa môže podávať deťom od 12 mesiacov. (Do 12 mesiacov sa deťom nesmie dávať žiadny med.)
Môže sa zmiešať s vodou, ak deti neznášajú chuť?
Manuka med možno zmiešať s trochou čistej vody izbovej teploty. Dbajte na zdroj vody a aj jeho teplotu, nemala by byť príliš horúca. Med môže zmiešať s vodou aj pri varení, napríklad ak robíte zálievku na šalát.
Môže sa užívať s antibiotikami?
Manuka med sa môže konzumovať aj počas antibiotickej liečby, odporúčame samozrejme konzultáciu s lekárom.
Môže sa Manuka med konzumovať počas tehotenstva alebo počas dojčenia?
Áno, ak nemáte alergiu, prípadne iné ťažkosti s bežným medom, môžete konzumovať Manuka med počas tehotenstva alebo aj počas dojčenia.
Ako dlho užívať Manuka med, aby som videl účinok na moje zdravie a pohodu?
Užívajte podľa chuti, tak dlho, ako sami uznáte za vhodné. Med je potravina a aj napriek mnohým pozitívnym skúsenostiam ľudí na túto otázku odpoveď nemáme. Vzhľadom na rôznorodosť ľudských organizmov sa nedá exaktne odporučiť ako dlho treba med používať, aby sa dostavili pozitívne účinky a ktorá voľba MGO je tá správna. Mnohí zákazníci sú dlhodobo spokojní s faktorom MGO 100+, iní zase nechcú ani len vyskúšať nižší faktor ako MGO 550+. Odporúčame zvoliť tak, aby v prvom rade bola pre Vás prijateľná cena.
Lokálne použitie by sa malo začať prejavovať do jedného týždňa. Výsledky interného použitia sú veľmi rozdielne v závislosti od osoby a jej zdravotného stavu, takže k tomu sa nedá vyjadriť. Z našich osobných skúseností by ste mali pociťovať jeho benefity po pár lyžičkách.
Môže sa med Manuka užívať počas tehotenstva a dojčenia?
Ak nemáte alergiu na med, alebo včelie produkty a počas tehotenstva a dojčenia používate slovenský med, môžete konzumovať aj Manuka med.
Môžu diabetici užívať Manuka med?
Med môžu konzumovať ľudia s cukrovkou pri obvyklom sledovaní hladiny cukru v krvi a po konzultácii s lekárom. Med z Manuka má mierny glykemický index (GI) okolo 57, ktorý je nižší ako stolový cukor.
Môžem si med dať na kožu?
Áno, Manuka med je možné použiť na aj na pokožku. Pomáha hydratovať a upokojiť suchú, podráždenú a problémovú pokožku. Vďaka tomu je populárny ako súčasť pravidelných režimov starostlivosti o krásu ako pleťová maska alebo ošetrenie na lokálne ošetrenie. Naneste tenkú vrstvu a nechajte pôsobiť najmenej 30 minút, potom jemne opláchnite vlažnou vodou. Môžete aplikáciu opakovať každý deň, alebo menej často v závislosti od vašich potrieb. Na ošetrenie rán odporúčame med Manuka medicínskej kvality, ktorý je nas Slovensku dostupný aj zadarmo na predpis.
Manuka med sa hodí aj ako rýchla pomoc pri drobných popáleninách napríklad pri varení. Naneste med čo najskôr na postihnuté miesto a nechajte ho pôsobiť, predítede tak podráždeniu a nadmernému začervenaniu.
Môžem med konzumovať kovovou lyžičkou?
Áno. Je síce pravda, že kyslé pH (akéhokoľvek) medu bude reagovať s kovom, neodporúčame pretona skladovanie medu používať kovové nádoby alebo v mede nenechávať kovovú lyžičku dlhšie. Je však úplne v poriadku, ak chcete kovovú lyžicu iba ponoriť a použiť. Je to krátka doba na to aby vznikol akýkoľvek problém.
Sú nejaké typy ľudí ktorí konkrétne Manuku nemôžu?
Zatiaľ sme sa s tým nestretli. Držíme sa takej zásady, že pokiaľ človek nemá problém so slovenským medom, tak manukový med môže kľudne konzumovať. Sú ľudia, ktorí majú pocit, že sa z neho vyhádzali, ale nemali žiadne ďaľšie ťažkosti. Dali by sa spočítať na jednej ruke. O ničom vážnejšom sme zatiaľ od roku 2013 v prípade našich Manuka medov nepočuli.
Dá sa Manuka medom predávkovať?
Nemyslíme si, teda pokiaľ to s ním nepreženiete. Vieme o istých "expertoch", ktorí zjedli 250g med za pár hodín, alebo niekoľko kíl za mesiac a nič sa im nestalo. Toto vám však neodporúčame.
Ako mám skladovať med?
Uchovávajte svoj med mimo priameho svetla v teplote do 25ºC. Ak je teplota vášho domu po dlhšiu dobu veľmi vysoká, môžete med tiež ochladiť, môže to však viesť ku kryštalizácii (med sa nepoškodí, ale zmení sa jeho textúra). Optimálna teplota na uskladnenie je medzi 18 - 25 ºC.
Počas veľkých horúčav môžete med uskladniť aj v chladničke.Pre med je ideálna izbová teplota, ale krátkodobo si poradí s vyššími teplotami. Musel by byť vystavený vysokému teplu po dlhšú dobu, aby mohol začať ovplyvňovať jeho kvalitu. Po dlhodobom vystavení vyšším teplotám môže med z Manuky tmavnúť a získať konzistenciu podobnú dechtu, čo ho môže spôsobiť nepríjemnú horkú chuť.
Vlastnosti medu
Rozdiel v textúre a farbe v rôznych medoch?
Med je 100% prírodný produkt môže sa preto líšiť textúrou a farbou medzi jednotlivými šaržami, alebo aj v dôsledku prirodzených zmien, ktoré môžu nastať aj v priebehu uskladnenia vo vašej domácnosti. To však neovplyvňuje kvalitu medu. Teplota môže taktiež ovplyvniť konzistenciu – pri nižších teplotách sa stáva hustejší a pri vyšších zase redší. Ak je med vystavený extrémnemu chladu, môže dôjsť ku kryštalizácii, nie však ku zníženiu jeho kvality.
Manuka med má prirodzene tmavšiu farbu v porovnaní s mnohými inými medmi. Môže za to odlišný rastlinný nektár, z ktorého včely vyrábajú med.
Môžem zmraziť med? Má to nejaký vplyv na med, ak je vystavený mrazu?
Čím chladnejšia teploty tým viac ztuhnutý med. Vystavenie medu teplotám pod bodom mrazu môže zvýšiť riziko jeho kryštalizácie. Krémovací proces Manuka Health však znižuje pravdepodobnosť kryštalizácii. Ak by váš med predsalen. zkryštalizoval alebo ztuhnol, môžete ho zahriať vo vodnom kúpeli, aby sa navrátila jemnejšia konzistencia.
Je Manuka med organický?
Manuka Health med pochádza z divokých a odľahlých oblastí, nedotknutej prírody na Novom Zélande, ďaleko od poľnohospodárskej pôdy, je považovaný za prírodný produkt, a preto nemôže byť certifikovaný ako organický.
Med je testovaný na kontaminanty, toxíny, tepelné poškodenie a pridané cukry, aby sa zabezpečilo, že budú splnené prísne parametre čistoty, kvality a bezpečnosti potravín, môžete si tak byť istý, že máte tú najlepšiu kvalitu.
Je váš Manuka med nepasterizovaný (RAW)?
Med je nepasterizovaný a nie je tepelne upravený. Je mierne zahriaty na bezpečnú teplotu, aby sa mohol filtrovať, krémovať a fľaškovať. V tomto procese sa dbá na zachovanie prirodzených vlastností medu.
Príprava medu na spracovanie a balenie zahŕňa skladovanie medu v horúcej miestnosti (ktorá má konštantnú teplotu 50 ºC, avšak med túto teplotu nedosahuje. Z našich údajov môžeme potvrdiť, že med dosahuje v priemere 40 stupňov, čo je porovnateľné s typickou teplotou včelieho úľa.) To umožňuje, aby sa med zahrial na tekutú konzistenciu a následne efektívne spracoval a prefiltroval.
Balenie medov:
Prečo je med v plastovej nádobe a nie v skle?
Sklenené obaly sú náchylné na rozbitie už len pri preprave v rámci Slovenska a značne med predražia pri preprave z Nového Zélandu. Na ochranu nášho medu a zaistenie jeho perfektného stavu sa používa vysokokvalitný recyklovateľný PET plast bez obsahu BPA, ktorý okrem iného medu zabezpečuje jednoduchšie skladovanie a ochranu pred slnečným žiarením.
Sú vaše obaly bez obsahu BPA? Aký plast používate?
Plastové obaly neobsahujú BPA. Pri medových obaloch sú všetky použité plasty PET, polypropylén a HDPE, ktoré sú plne recyklovateľné.
Bezpečnosť balenia – plomby
Manuka Health medy sú zabezpečené dvomi pečaťami. Poskytujú dva bezpečnostné body – vonkajší krúžok zabezpečujúci nedovolenú manipuláciu a vnútorné tesnenie. Počas výroby sú vnútorné a vonkajšie tesnenie z jedného kusu, ktoré sú v baliacej linke zaviečkované a zalepené.
Medy Manuka Health majú veľmi nízku mieru otvorených vnútorných tesnení, ale vo výnimočných prípadoch je možné, že niektoré balenia počas automatizovanej výroby nie sú utesnené. To neovplyvní čerstvosť medu, pretože med Manuka je stabilný produkt so štvorročnou trvanlivosťou. Je nepravdepodobné, že by to malo vplyv na bezpečnosť produktu vo vnútri, pokiaľ je vonkajšie viečko stále neporušené.
Dátumy spotreby medu
Dátum minimálnej trvanlivosti medu sú štyri roky od dátumu výroby. Dátumy minimálnej trvanlivosti sa môžu líšiť v závislosti od toho, kde ste med kúpili a ako dlho ho mal daný predajca na sklade.
Sú vaše obaly recyklovateľné?
Pri medových obaloch sú všetky použité plasty PET, polypropylén a HDPE, ktoré sú plne recyklovateľné.
Bezpečnosť a testovanie
Bezpečnosť medu MGO a Manuka
MGO Manuka med od Manuka Health je 100% bezpečná potravina. Metylglyoxal (MGO) obsiahnutý v mede Manuka sa neabsorbuje do krvi, pretože sa odbúrava v čase, keď sa dostane do čriev.
Odkaz na klinické skúšanie na ľuďoch, ktoré potvrdzuje bezpečnosť požitia medu Manuka s vysokým obsahom MGO: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20064284
Jedinou oblasťou, ktorej sa odporúča opatrnosť, sú diabetici, ktorí chcú taktiež profitovať z manukového medu. V takom prípade odporúčame konzultáciu s diabetológom a zmiernenie a sledovanie hladiny cukru v krvi ako pri všetkých medoch a potravinách obsahujúcich cukor.
Testujete hladinu peľu?
Hladina peľu sa špeciálne netestuje, keďže sa nejedná o presný spôsob stanovenia kvality, sily alebo pravosti medu Manuka.
Manuka však prechádza prísnym testovaním, aby bolo možne zaistiť, že produkt je autentický, čistý a bezpečný. Testovanie zahŕňa tri kľúčové parametre:
AUTENTICITA - Manuka med sa testuje zo všetkých úľov, aby sa zistilo, či ide o pravý novozélandský med. Nová definícia MPI (Ministerstvo primárneho priemyslu na Novom Zélande) za účelom ochrany pravého Manuka medu bola stanovená v decembri 2017. Definícia špecifikuje súbor piatich vedecky podložených markerov, ktoré identifikujú pôvod medu Manuka. Tieto značky musia byť prítomné, aby ich bolo možné vierohodne nazvať novozélandským medom Manuka a na export je certifikovaný iba med, ktorý spĺňa tieto nové normy.
POTENCIÁL - Hlavný test účinnosti zisťuje obsah zlúčeniny metylglyoxal (MGO). Po rokoch výskumu vedci objavili MGO ako kľúčovú zlúčeninu v mede Manuka, ktorá priamo súvisí s jeho účinnosťou. Spoločnosť Manuka Health bola priekopníkom MGO ako transparentného systému testovania a hodnotenia, ktorý dáva zákazníkom záruku kvality Manuka Health produktov.
Za posledné desaťročie vybudovali spoločnosť MGO, ktorá sa stala medzinárodne uznávaným sprievodcom a pomáha spotrebiteľom pri nákupe medu Manuka. Systém klasifikácie UMF pre Manuka med tiež meria metylglyoxal ako jednu zo svojich zlúčenín, toto označenie sa však na európskych medoch neobjavuje.
ČISTOSTOTA, KVALITA A BEZPEČNOSŤ POTRAVÍN - Toto sú testy na kontamináciu, toxíny, falšovanie, tepelné poškodenie a čerstvosť.
Používatie antibiotík, hormónov, prísad
Vo včelárskych postupoch sa v prípade medov Manuka Health nepoužívajú antibiotiká ani hormóny a med neobsahuje žiadne prísady. Med je testovaný na kontaminanty, toxíny a pridané cukry, aby sa zabezpečilo, že budú dodržané prísne parametre čistoty, kvality a bezpečnosti potravín.
Každá šarža prechádza prísnym testovaním kvality v troch samostatných fázach, aby sa zabezpečila čistota, účinnosť a kvalita.
Vystavenie teplu počas prepravy
Med dokáže krátkodobo odolávať vyšším teplotám. Aby mohol začať ovplyvňovať kvalitu, musel by byť primerane dlho vystavený vysokému teplu. Vyvážané zásielky medu sú zabezpečené tepelnou izoláciou, ktorá ich chráni pred prípadným tepelným znehodnotením.